Kisterseg
fotogaleria11
fotogaleriavideogaleria1

SZÉKELYKERESZTÚR kistérségének hivatalos információs portálját böngészi. Köszöntjük látogatónkat! Kellemes tallózást az oldalon és élmény dús időtöltést TÉRSÉGÜNKBEN!

Székelykeresztúr város

A kistérség központja Székelykeresztúr, mely Hargita megye délnyugati részén a Nagyküküllő völgyében fekszik. A városhoz tartozik közigazgatásilag Fiatfalva és Betfalva, valamint a sós és gyógyhatású vizéről ismert Sóskút üdülőtelep. A tízezres lakosú kisváros és környéke körülbelül 7000 éve lakott, ezt bizonyítják a régészeti kutatások, melyek számos ősi leletet fedeztek fel (kőkorszak, bronzkor, vaskor, római kor és a gótok, gepidák, szlávok korából). A település első írásos említése (Santa Crux) 1332-33-ból származik. 1459-ben mezővárosként említik (oppidum), 1559-ben Izabella királynő kiváltság-levelet adományoz a városnak,  majd 1590-től  vásártartási joggal is rendelkezik.
A székely kisváros rengeteg látványossággal, szellemi és történelmi értékekkel, természetföldrajzi adottságokkal, műemlékekkel büszkélkedik. Ezek közül legfőképpen említésre méltó: a Gyárfás-kertben Petőfi körtefája, a katolikus műemléktemplom, a fiatfalvai iszapvulkánok és az Ugron-kastély, a betfalvi tulipánfa, a keresztúri református és unitárius templomok, impozáns iskolaépületek, valamint a Molnár István Múzeum, mely Erdély egyik leggazdagabb cserép- és állatgyűjteményével, skanzennel, állandó régészeti, várostörténeti és időszakos kiállításokkal várja az érdeklődőket.

 

Aktuális

- - - - - - - - - - - -

A KISTERSEG.RO folyamatosan újul, bővülnek, töltődnek a menüpontok, ahol a Székelykeresztúrhoz tartozó térségről és a honlapot működtető szövetség tevékenységeiről kaphatnak információkat a böngészők. Megjegyzéseket, észrevételeket az office@kisterseg.ro-ra várunk!...

 

 

Design Compass corp
eolex_logo

Eolex fotó stúdió