Kisterseg
fotogaleria11
fotogaleriavideogaleria1

SZÉKELYKERESZTÚR kistérségének hivatalos információs portálját böngészi. Köszöntjük látogatónkat! Kellemes tallózást az oldalon és élmény dús időtöltést TÉRSÉGÜNKBEN!

Székelykeresztúri Kistérségi Napok

 Augusztus 4-én a kispályás labdarúgótorna döntője nyitotta meg az eseménysorozatot, ahol a Rollotec csapata az első helynek örvendhetett. Aznap még a vendégek fogadása után egy hatalmas tábortűz körül lehetett hangolódni a párnapos rendezvényre.

 

Az esti program hangulatáról ifj. Sipos Dezső és Mózes hegedűmuzsikával gondoskodott.  

 

Augusztus 5-én, pénteken a Millecentenáriumi Emlékoszlopnál ünnepélyes zászlófelvonással indult a nap, majd a Molnár István Múzeumban az ünnepi önkormányzati ülésen a Pro Urbe- és Pro Cultura-díjak, valamint az élen járó vállalkozásoknak járó díjak kiosztására került sor.

Pro Urbe díjban részesült Ütő László nyugalmazott testnevelő tanár, aki pedagógiai munkásságát és életét a város haladásának szentelte többek közt a közéleti, kulturális, és sporteseményekben kifejtett tevékenységeivel. A Pro Cultura-díjjal Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita EMKE díjas néptáncos házaspárt illették, akik 25 éve néptánccal és néptánc oktatással foglalkoznak, és akik a Pipacsok valamint a Mákvirágok néptáncegyüttesekkel bejárták a világot, elvitték messzi tájakra a székely népi kultúránkat, hagyományainkat, büszkén képviselve városukat, szülőföldjüket.

Az ünnepi ülést színesebbé tette a szlovákiai Szepsi Művészeti Alapiskola komolyzenei műsora, kézimunkákból álló kiállítás és a csurgói címergyűjtemény bemutatása.

A pénteki nap a Míves emberek sokadalmával, a kézműves vásár megnyitójával folytatódott, majd a főtéri színpadon délután a vendégtelepülések és a helyi fellépő csapatok kulturális műsorai következtek, este pedig a hangulatot a nagyközönség előtt új formátumban színpadra lépő Megatone zenekar fokozta. Vinczeffy Stefánia, az együttes énekesnője és a zenekar külföldi és magyar nagyslágereket adtak elő nem kis sikerrel, ujjongó visszatapsolással. Őket követte Karcagi Nagy Zoltán, aki már visszatérő sztárvendég Keresztúron és aki főleg a nótakedvelőknek kedveskedett műsorával. A késő esti órákban kezdetét vette a hajnalig tartó, fergeteges utcabál, melyen a zenét a térség közkedvelt szalonzenekara, a Party Boys biztosította.


Szombaton, augusztus 6-án a Zeyk Domokos Iskolaközpont udvarán reggeltől kora délutánig főzték a finomabbnál finomabb, különlegesebbnél különlegesebb, de minden esetben magyaros ételeket a Magyar Ízek Főzőversenyén résztvevő csapatok, ahol a zsűri karcagi Rácz Lajos mesterszakáccsal az élen által a 18 benevezett társaság közül kellett a legügyesebbeket díjazza.  Kistérségi polgármesteri hivatalok, cégek, külföldi kiscsapatok baráti körök mérték össze főzőtudományukat, melyek közül A konyha ördögei I. díjat szereztek kakaspörköltjükkel, David Vasile vörösboros vaddisznópörköltje II. helyezett lett, a Nagygalamgfalvi Pékség pedig a III. díjjal térhetett haza a tejfölös-gombás borjúpörköltnek köszönhetően. Az Udvarhelyi Híradó különdíjait a Lúdas Matyi és a Közüzemek csoportok nyerték el, a székelykeresztúri önkormányzat csapata pedig a vendégek számára biztosította az ebédet a több üstben készített, nagymennyiségű pörkölttel.

A főzőversennyel párhuzamosan a Zeyk Domokos Iskolaközpont udvarán a városi tűzoltók műszaki mentési bemutatót tartottak. Ezen kívül az In Vino Veritas borvetélkedő is megrendezésre került, ahol többek közt Kiss Endre bortermelő által bemutatott ital bizonyult a legfinomabbnak, elnyerve a szakértők tetszését.

Délután a főtéren a Pipacsok Néptáncegyüttes szervezésében színvonalas néptáncgála várta az érdeklődőket, ahol a helybéliek büszkén nézhették végig a városunkban működő 4 néptánccsoport és meghívottjaik fellépését. A gála egy nagy közös tánccal zárult, majd a fennállásuknak 25. évfordulóját ünneplő magyarországi PG Csoport adott koncertet.

Az est fénypontjai a KORMORÁN koncert és az azt követő tűzijáték volt, de a mulatság folytatódott a Roll együttessel és az utcabállal.

A háromnapos rendezvényen szép számmal jelenvoltak a környékbeliek, vásárosok, árusok, külföldi vendégtelepülések képviseletei még Szlovákiából és Franciaországból is érkeztek, a színpad előtti tér és a sörsátrak nem maradtak üresen, elfogyott minden magyaros finomság, a jó borok is elkeltek, fellépő és vetélkedőkőn résztvevő csapatokban sem volt hiány, a szervezők elégedetten szusszantak meg a 2011-es Székelykeresztúri Kistérségi Napok után.

Köszönet a helyi vállalkozóknak, akik támogatták a rendezvényt, valamint a következő intézményeknek: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Erőforrás Minisztérium (HU), Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (HU), Communitas Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa, Székelykeresztúri Kistérség Szövetség, Székelykeresztúr Város Önkormányzata, Vox Rádió és Udvarhelyi Híradó médiapartnerek.

Bartha Noémi

 

Aktuális

- - - - - - - - - - - -

A KISTERSEG.RO folyamatosan újul, bővülnek, töltődnek a menüpontok, ahol a Székelykeresztúrhoz tartozó térségről és a honlapot működtető szövetség tevékenységeiről kaphatnak információkat a böngészők. Megjegyzéseket, észrevételeket az office@kisterseg.ro-ra várunk!...

 

 

Design Compass corp
eolex_logo

Eolex fotó stúdió