Kisterseg
fotogaleria11
fotogaleriavideogaleria1

SZÉKELYKERESZTÚR kistérségének hivatalos információs portálját böngészi. Köszöntjük látogatónkat! Kellemes tallózást az oldalon és élmény dús időtöltést TÉRSÉGÜNKBEN!

Pályázatfigyelő 2011.11.15.

 

 

Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj 2012

Az "Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj" célja az európai tudatosság fejlesztése a fiatalok körében, illetve a fiatalok bevonása az európai integrációs projektekbe.

A verseny témája 

Az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány a tagállamok fiatalsága számára az EU fejlődéséről, az integrációról és az európai identitás kérdéseiről szóló versenyt hirdet.

Az Európai Ifjúsági Károly-díjat olyan projektek nyerhetik el, amelyek:

  • elősegítik az európai és nemzetközi megértést,
  • előmozdítják a közös európai azonosságtudat és integráció kialakulását,
  • mintaként szolgálnak az Európában élő fiatalok számára, és gyakorlati példát mutatnak európaiak egy közösségként való együttélésére.

Pályázni lehet különböző, európai dimenziójú ifjúsági rendezvények, diákcserék szervezésével vagy internetes projektekkel.

Jelentkezési határidő

A jelentkezési határidő 2012. január 23. A jelentkezési lapok az Európai Charlemagne Ifjúsági Díj (www.charlemagneyouthprize.eu) és az Európai Parlament nemzeti tájékoztatási irodáinak honlapjain érhetők el.
Ha további információra van szüksége, kérjük, forduljon a nemzeti tájékoztatási irodákhoz.

  • A versenyen 16-30 éves fiatalok vehetnek részt.
  • A résztvevők az Európai Unió 27 tagállama valamelyikének állampolgárai vagy valamelyik tagállamban állandó lakóhellyel rendelkeznek.
  • Csoportos vagy egyéni részvétel is lehetséges; csoportos jelentkezés vagy nemzetközi projektek esetén a projektet csak egy országban lehet benyújtani.

A jelentkezések az Európai Unió bármelyik hivatalos nyelvén beadhatók.

A jelentkezéseknek tartalmazniuk kell az alábbi információkat:

- a projekt teljes körű bemutatása
- (1-3 oldalas) összefoglalás angolul, franciául vagy németül
- uniós támogatásról szóló nyilatkozat

Értékelési szempontok: teljesíteniük kell a verseny által kitűzött alábbi célokat: elősegítik az európai és nemzetközi megértést; előmozdítják a közös európai azonosságtudat kialakulását és gyakorlati példát mutatnak európaiak egy közösségként való együttélésére;

  • elsőbbséget élveznek a több tagállamot képviselő fiatalok közös projektjei;
  • külön figyelmet kapnak az önkéntes alapon megvalósított projektek.

A nyertesek kiválasztása

Az Európai Ifjúsági Károly-díjért folyó verseny győztesét kétlépcsős eljárásban választják ki.

Először: 2012. március 5-ig mind a 27 tagállamban a legalább két európai parlamenti képviselőből és az ifjúsági szervezetek egy képviselőjéből álló nemzeti zsűri kiválasztja a nemzeti győztest.

Ezután: a három európai parlamenti képviselőből, a parlament elnökéből, az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány négy képviselőjéből álló zsűri 2012. április 5-ig kiválasztja a nemzeti zsűrik által benyújtott 27 projekt közül a győztest.
Az európai zsűri döntése végleges. A zsűri fenntartja magának a jogot minden olyan nevezés elutasítására, amely nem felel meg a versenykiírás feltételeinek.

A díj: A legjobb projekt díja 5000 euró, a második helyezetté 3000 euró, a harmadik helyezetté 2000 euró.
A nemzeti szinten kiválasztott 27 projekt képviselői meghívást kapnak az Aachenben 2012. május 15-én tartandó díjkiosztó ünnepségre. A három legjobb projektnek járó díjat az Európai Parlament elnöke és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány képviselője adja át. A díjjal együtt a győztesek meghívást kapnak az Európai Parlament meglátogatására (Brüsszelben vagy Strasbourgban).

Hősöket keres a Marosvásárhelyi YouthBank

Hősöket keresünk! Batman, Superman, Wonder Woman vagy Grabovszki... csak mesehősök.

Légy te a helyi közösség igazi hőse! Légy te is az első YouthBank csapat tagja! A Marosszéki Közösségi Alapítvány olyan középiskolásokat keres, akik készek közösségük hőseivé válni!

A YouthBank keretében megismered önmagad és megtanulod, hogyan használd képességeidet és “szupererőd” a környezeted változtatása érdekében. Legyél egyike azon középiskolásoknak, aki az első marosvásárhelyi YouthBank csapatot alkotja. A csapat egy támogatási alapot hoz létre, népszerűsít és adminisztrál, amelyből vásárhelyi középiskolások projektjeit támogatja.

A YB Románia 2010-ben elnyerte a legjobb oktatási projekt címét a az Oktatási Díjak Gáláján és díjazták ifjúsági projektként a Civil Közösség Gáláján 2011-ben.

Ha középiskolás vagy és YouthBank tag akarsz lenni küld el számunkra az önéletrajzodat és egy motivációs levelet, amelyben meséld el:
- Ki a kedvenc hősöd és miért?
- Miért gondolod azt, hogy te egy hős lehetnél és hogyan tudnád segíteni a helyi közösséged, ha te is csapattag lennél?

Kérjük a válaszokat a  e-mail címre küldjed!

Beküldési határidő: 2011. november 20. Részletek a www.youthbankromania.ro honlapon vagy a 0747.865.096 telefonszámon.

Az oroszlánfejű kígyó rejtélye - levelező pályázat

A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye idén is meghirdeti levelező pályázatát általános és középiskolák 5-7., illetve 8-10. évfolyamos osztályai, csoportjai, szakkörei számára. Csoportok és szakkörök jelentkezése esetén a csapat tagjainak azonos korosztályból kell kikerülniük (5-7., ill. 8-10.), létszámuk nem haladhatja meg a 30 főt. 

A pályázat célja, hogy a résztvevő diákoknak játékos formában bemutassa a mágia, a vallás és az orvoslás kapcsolatát az ókori kultúrákban. A részvevők egy napjainkban játszódó, képzeletbeli nyomozás keretében megismerkednek a varázslási formák és rituálék világával, szereplőivel, szövegeivel és kellékeivel. A csapatoknak a pályázati időszak végére egy amulettet és lenyomatát kell elkészíteniük az ókori művészet stílusjegyeihez igazodva.

A szeptembertől áprilisig tartó időtartam alatt a csapatok négy feladatlap kitöltésére vállalkoznak. A megoldásra fordulónként legalább 4 hét áll a rendelkezésükre. Az első feladatlapot a jelentkező csoportok 2011. október 10-től tölthetik le honlapunkról (www2.szepmuveszeti.hu/eos). A feladatlapokat fordulónként javítjuk és küldjük vissza. Az utolsó feladatlap visszaküldésének határideje után több mint egy hónap áll rendelkezésre, hogy a pályaművet eljuttassák a Szépművészeti Múzeumba.

A pályamű beküldésének határideje: 2012. április 13. péntek. 

Az elkészítendő pályamű mérete minimum 5x5 cm, maximum. 25x25 cm lehet, vastagsága 3-5 cm közé kell, hogy essen, súlya nem haladhatja meg az 5 kg-ot. Az amulettnek arányaiban, színében és alapanyagában a feladatlapokból megismert művészethez kell igazodnia. Ókori és modern műalkotások közvetlen lemásolását nem fogadjuk el. A pályaműveket korcsoportonként értékeljük.

A győzteseket a tanév végén egy napra vendégül látjuk Budapesten a Szépművészeti Múzeumban.

  A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítás kérhetnek a 06-1-469-7262 telefonszámon.

Utazás a világ körül – 2012 - Nemzetközi fotópályázat turistáknak, utazóknak!

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége – együttműködve a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátussal - ismét meghirdeti nemzetközi fotópályázatát Utazás a világ körül címmel. A pályázat célja, hogy az utazás közben szerzett vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. A nyilvános szerepléssel járó sikerélmény pedig ösztönzést adhat a fényképezőgép tulajdonosokat arra, hogy a jövőben ne csak privát célra készítsenek utazásaikról emlékképeket, hanem a közönségnek is. Ez az út vezethet el a tudatos képalkotásig, amikor már nem a véletleneken múlik egy-egy jól sikerült felvétel. Exponálás előtt tehát érdemes válaszolni arra, hogy mit, hogyan, mivel és miért örökítünk meg utazásunk során. A pályázat címét nem kell szó szerint érteni! Nem követelmény a Föld megkerülése ahhoz, hogy valaki sikeresen szerepeljen a tárlaton. Talán elegendő a szomszédos településre kirándulni, vagy saját környezetüket felfedezni, s máris elkészülhet a pályamű.

2012-BEN MÁR CSAK DIGITÁLIS FELVÉTELEK KÜLDHETŐK A PÁLYÁZATRA!

Részvételi feltételek

1. A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. A rendezők kifejezetten biztatják részvételre azokat a turistákat, akik egyéni vagy társas úton jártak a világ bármely országában, vagy éppen idehaza kirándultak, sokat fényképeztek, de még sohasem jutott eszükbe nyilvánosság előtt szerepelni az eredetileg családi fotóalbumokba szánt fényképekkel.

2. A pályázat témája kötetlen. Műemlékfotók, portrék, eseményfotók, tájképek, természet- és állatfotók, városképek, makro-felvételek, hangulatképek, stb. egyaránt beküldhetők, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján készültek.

3. A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek öt évnél nem régebben

7. Beküldési cím:

8. Díjazás: 1-5. díj: Oklevél és 5.000-5.000 Ft értékű fotóművészeti album; Különdíjak: Oklevél és 30 db fotóművészeti album (3.000-3.000 Ft értékben).

A fotók beküldésének határideje: 2012. január 10-én 24.00. A fotópályázattal kapcsolatban további információk kérhetők a Győri Lajostól.. Tel.: (1) 225-6033, Fax: (1) 226-6030; e-mail: A nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu címről.

Videópályázat a korrupcióról

A Transparency International Magyarország (TI), a DocuArt és az Indavideó pályázatot hirdet rövid dokumentumfilmek készítésére.
A korrupció mindenkinek kárt okoz. Merj tenni ellene! Nézz utána, nyomozz, kérdezz és csinálj egy néhány perces kisfilmet egy korrupciógyanús esetről. A film lehet interjú, oknyomozó riport, játszódhat az iskoládban, lakókörnyezetedben, bárhol: a lényeg, hogy mutass be egy szerinted korrupciós ügyet, vagy egyszerűen kérdezd meg a polgármesteredet, iskolaigazgatódat, egy járókelőt, hogy szerintük mi a korrupció.

Mi a korrupció? Korrupció, amikor valaki ráruházott hatalmával visszaél saját haszonszerzése céljából. Korrupció például, ha ipari katasztrófa következik be, mert a hatósági ellenőr kenőpénzért cserébe félrenézett. Korrupció például, ha egyszerűbbnek tartod, hogy a forgalmi vizsgán a személyibe 10.000 Ft-ot tegyél. Korrupció például, ha egy politikus nem a választó érdekei szerint szavaz, hanem az őt lefizető cég akaratát teljesíti. Korrupció vagy sem? Meddig kell leadni a kész pályázati anyagot? 2011. december 1-ig

Bárki pályázhat, bármilyen technikával készített maximum 10 perces filmmel.

A pályaművek digitális formában tölthetők fel az Indavideó pályázati csatornájára. A „pályázok” gombra kattintva a pályázó eljut a feltöltési felületre, melyen el kell fogadni a pályázati feltételeket, és – ha már korábban regisztráltál az indavideóhoz – megkezdheted a film feltöltését.

Dij>Első helyezés: 500.000 Ft Második helyezés: 200.000 Ft,Harmadik helyezés: 100.000 Ft

Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny - 2012

A verseny célja: Tehetségfejlesztés, tehetséggondozás
Kulcskompetenciák kialakítása, fejlesztése
Komplex ökológiai szemlélet kialakítása, elmélyítése, a fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése.
A környezet-, természet- és egészségvédelem, környezeti nevelés határok nélküli érvényesülése
Hazai és határon túli szakmai szervezetek közötti együttműködés fejlesztése, hálózatépítés
A magyar identitás megerősítése, a magyar nyelv ápolása, megőrzése

13-14 éves, 7-8. évfolyamos diákok a Kárpát-medence valamennyi magyar tanítási nyelvű iskolájából. Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria.

Mindhárom fordulóban - iskolai, területi, országos - háromfős csapatok versenyeznek.
A csapatok összetétele: 7-8. évfolyamos tanulók, azonos évfolyamról vagy vegyes összeállítással.

A határon túli iskolák jelentkezésüket a saját területi központjuknak küldjék el.
Területi központok a
www.korisnonprofit.hu oldalon.
Jelentkezési lap letölthető a
www. korisnonprofit.hu, www.foldrajzitarsasag.hu oldalról. Az iskolák a jelentkezést követően tájékoztatást kapnak az iskolai forduló lebonyolításról.
A központi feladatlap megírásának időpontja:
2012. január 24. kedd 14.00 óra
Iskolánként több csapat is részt vehet az iskolai fordulón.

Az iskolai forduló anyaga:
Általános iskolai földrajzi, biológiai, természetvédelmi, környezetvédelmi, környezet-egészségvédelmi ismeretek.

Továbbjutás a területi elődöntőkbe
A megoldott iskolai feladatlapok alapján iskolánként a legtöbb pontot elért csapat juthat a területi elődöntőbe.
Az iskolákból a résztvevő csapatok számát és továbbjutó csapat jelentkezési lapját 2012. február 15-ig kérjük a hazai és a határon túli területi központoknak elküldeni.
A hazai és a határon túli területi elődöntők lebonyolításával kapcsolatban minden jelentkező iskola csapata részletes tájékoztatást kap a területi központoktól.

II. Forduló – Területi elődöntők
Időpont: 2012. április 18. szerda 9.00 óra
Helyszín: a verseny területi központjai, bázisiskolái.
Írásbeli:
Általános iskolai földrajzi, biológiai, természetvédelmi, környezetvédelmi, környezet-egészségvédelmi ismeretek. TermészetBÚVÁR versenyre kijelölt cikkeinek anyaga. 2011/3. 4. 5. 6. számig. A cikkekből a tanulók életkorához igazodó, a tananyaghoz köthető ismeretek, információk az elsődlegesek!
Szóbeli: kiselőadás 5-10 percben, tetszőleges prezentációval.
Témája választható:

a. A lakóhely vagy környékének természeti értékei. Azok felkutatása, bemutatása, javaslat védelem alá helyezésre.
b. A lakóhely vagy környékének környezeti problémái, azok okai, következményei, megoldási javaslatok. (pl. hulladék, légszennyezés, talajszennyezés, vízszennyezés, zajszennyezés, stb.) klímatudatosság, energiatakarékosság.
c. Környezet-egészségügy, egészségvédelem (táplálkozás, háztartás, munkahely, közlekedés, szabadidő, tudatos fogyasztás, anyagtakarékosság, reklámok stb.)

Poszter/plakát: A/2 méret, tetszőleges technika.
Témáját a részletes versenykiírás tartalmazza.

A meghirdető a benyújtott versenyfeladatok munkáinak kiállítási, felhasználási, publikálási, másolási/ sokszorosítási jogát fenntartja.

A területi elődöntőkön a kiselőadások és a poszterek külön díjazásban is részesülnek.
További különdíjakat a zsűri adhat a támogatások, felajánlások függvényében.
A területi elődöntők részvételi díja Magyarországon: 3.000.- Ft/ csapat, amelyet a területi központoknak fizetnek a résztvevők a verseny költségeire.
A határon túli elődöntők részvételi költségét a területi központok jelzik.

Továbbjutás a Kárpát-medencei döntőbe
Minden területi elődöntő első két, legtöbb pontot elért csapata jut tovább a döntőbe.
Magyarország: a hét területi, valamint a fővárosi elődöntőből továbbjut területenként két csapat, összesen: 16 csapat
Szlovákia 2 csapat, Románia 2 csapat, Ukrajna 2 csapat, Szerbia 2 csapat, Horvátország 1 csapat, Szlovénia 1 csapat, Ausztria 1 csapat

Kárpát-medencei döntő
Időpont: 2012. május 28-29. hétfő-kedd. Helyszín: Győr. A döntőre az aláírt, lepecsételt Jelentkezési, valamint a Szállás- és étkezésigénylő lapokat legkésőbb
2012. április 30-ig kell megküldeni e-mailben a következő címre:

Jelentkezési lap, Szállás- és étkezésigénylő lap letölthető:
www.korisnonprofit.hu oldalon. A jelentkezések beérkezése után a csapatok a döntő programjáról részletes tájékoztatást kapnak. A döntő részvételi díja csapatonként, 10.000.-Ft, amely részben fedezi a szakmai és szervezési, ellátási költségeket.

További versenyanyag: TermészetBÚVÁR versenyre kijelölt cikkeinek anyaga. 2012/1.2. számig. Díjazás:
A döntőn a kiselőadások és a poszterek külön díjazásban is részesülnek. Oklevél, emléklap, serleg, könyv- és tárgyjutalom, természetvédelmi tábor, kirándulás.

 

Aktuális

- - - - - - - - - - - -

A KISTERSEG.RO folyamatosan újul, bővülnek, töltődnek a menüpontok, ahol a Székelykeresztúrhoz tartozó térségről és a honlapot működtető szövetség tevékenységeiről kaphatnak információkat a böngészők. Megjegyzéseket, észrevételeket az office@kisterseg.ro-ra várunk!...

 

 

Design Compass corp
eolex_logo

Eolex fotó stúdió